Vliv prostředí čekárny na psychický stav nemocného - Chovancová, Alena (Univerzita Pardubice, 2008)
Téma mé závěrečné práce zní Vliv prostředí čekárny na psychický stav nemocného. Jedná se o teoreticko – výzkumnou práci. V teoretické části se zmiňuji o zdraví, nemoci, nemocném člověku a vnímání jeho zdravotního stavu, jeho pohled na nemoc, rozhodnutí k návštěvě lékaře a popisuji model zvládání nemoci a druhy obranných mechanismů a neadaptivního chování. V této části dále popisuji psychologii čekárny a nemocnice a porovnání psychického stavu pacienta v nemocnici a v ambulanci. Ve výzkumné časti se zabývám prostředím čekárny, do které se člověk v průběhu své nemoci dostává ve většině případu dříve než do kontaktu se zdravotníkem. Pomocí dotazníkové metody zjišťují spokojenost a nespokojenost klientů se svou čekárnou, s přístupem zdravotníků k pacientovi a možné návrhy na změnu v čekárně.
The waiting room´s influence on the mental condition of patient
Keywords: Zdraví; nemoci; pacienti; neadaptivní chování; obranné mechanismy; psychologie čekárny; Health; diseases; patients; non adaptive behaviour; psychology of waiting room