Rozvoj venkovských obcí v důsledku vývoje průmyslu v daném regionu - Jedlinský, Jakub (Univerzita Pardubice, 2011)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na analýzu změn, které se udály v obci Černíkovice. V práci popisuji a pátrám po změnách všeho typu. Snažím se prostřednictvím interview se zástupcem automobilového závodu Škoda Auto a.s. zjistit, do jaké míry mnou popisované změny v obci Černíkovice souvisí s rozšiřováním výroby a celkovými investicemi do pobočky Škody Auto a.s. sídlící v Kvasinách. Vše zjišťuji především z pozice aktivního občana obce a interview se starostou obce. Další informace získávám z interview s novými rodinami, které se přistěhovaly do nově zbudovaného sídliště Záhumna, které je hlavní a základní změnou v obci Černíkovice. V práci se také zabývám historií, současností a vlivem automobilového závodu Škoda Auto a.s. v Kvasinách na zdejší region. Podrobněji představuji i vybranou obec Černíkovice.
Development of rural communities as a result of industrial development in the region
Keywords: Region Rychnov nad Kněžnou; obec Černíkovice; Škoda Auto a.s; územní plán; Region Rychnov nad Kněžnou; rural community Černíkovice; Škoda Auto a.s; land use plan