Příprava chitosanových částic s proteiny pro podání na sliznici - Bolková, Alexandra (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá syntézou polymerních submikročástic a vazbou proteinu pro cílený transport léčiv na sliznici. Popisuje současný stav i perspektivu výzkumu a vývoje v oblasti polymerních systémů pro řízené uvolňování a cílený transport léčivých látek formou slizniční vakcinace. Podává stručný přehled o materiálech a přídavných látkách, které se již v klinické praxi využívají. Experimentální část práce je věnována především základnímu výzkumu, a to přípravě a charakterizaci částicových systémů s využitím chitosanu a dalších polymerů, fluorescenčnímu značení chitosanu a fyzikální vazbě modelového proteinu ovalbuminu na částice se sledováním míry jeho uvolnění v čase do různých médií.
Preparation of chitosan particles with proteins for mucosal administration
Keywords: slizniční vakcína; systém pro cílený transport; chitosan; kyselina hyaluronová; ovalbumin; submikročástice; mucosal vaccine; drug delivery system; chitosan; hyaluronic acid; ovalbumin; submicroparticles