Udržitelné balení výrobků spotřební chemie se zaměřením na volbu a úsporu obalových materiálů - Mikšovský, Filip (Univerzita Pardubice, 2022)
Mnoho obalů je v současné době pouze jednorázových, a jelikož obal je neoddělitelnou součástí většiny výrobků spotřební chemie, má jeho používání významné dopady na životní prostředí. V této práci jsou nejdříve vymezeny základní druhy a funkce obalu. Dále se práce zaměřuje na možnosti zmírnění environmentálních dopadů obalů prostřednictvím vhodné volby a úspory obalových materiálů u primárních obalů pro výrobky spotřební chemie. Ve druhé části práce jsou na základě kvantitativního výzkumu zhodnoceny postoje českých spotřebitelů k obalům pro spotřební chemii se zaměřením na volbu obalového materiálu a možnosti úspory obalových materiálů.
Sustainable packaging of consumer chemistry products with a focus on the choice and saving of packaging materials
Keywords: obaly; primární obaly; obalový materiál; udržitelnost; spotřební chemie; packaging; primary packaging; packaging material; sustainability; consumer chemistry