Optimalizace radiační zátěže pacienta při intervenčních výkonech v oblasti osového skeletu - Krejčíková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2021)
Vytyčeným cílem bakalářské práce bylo poukázat na snížení radiační zátěže u pacientů, kteří podstupují intervence na osovém skeletu pod CT kontrolou, a to především pomocí regulace napětí a elektrického množství. Teoretická část se zabývá anatomií a fyziologií páteře, jejím onemocněním, výpočetní tomografií spolu s jejími náležitostmi, radiační zátěží pacienta a intervenční radiologií, konkrétně metodami, kterými lze provést terapeutický zákrok. Praktická část je věnována výzkumu, jehož cílem bylo prokázat, jak lze efektivně snižovat radiační zátěž z CT intervence, při současném zachování diagnostické úrovně obrazu.
Optimization of radiation damage with patient during interventions in the area of the axial skeleton
Keywords: optimalizace; osový skelet; radiační zátěž; výpočetní tomografie; optimization; axial skeleton; radiation damage; computed tomography