Kyselina myristová a zánět - Stýblová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2019)
Kyselina myristová patří do skupiny nasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem. V nedávné době byly objeveny její nové role v lidském organismu. Kyselina myristová je potřebná k acylaci proteinů, v organismu funguje jako hormon lipidové povahy nazývaný lipokin. Množství kyseliny myristové přijímané potravou ovlivňuje koncentraci HDL i LDL lipoproteinů v krvi a má roli v indukci chronického zánětu, která je způsobená interakcí se specifickými receptory.
Myristic Acid And Inflammation
Keywords: kyselina myristová; nasycené mastné kyseliny; zánět; lipokin; ateroskleróza; myristic acid; saturated fatty acids; inflammation; lipokine; atherosclerosis