Koloidně-povrchové a sorpční chování oxycelulózy - Filipi, Michaela (Univerzita Pardubice, 2010)
K porovnání sorpčních vlastností železnatých, vápenatých a kademnatých iontů bylo použito sedm druhů oxycelulóz a bavlněné lintry. Výjimečné adsorpční schopnosti oxycelulóz ke kovovým iontům zvláště kadmiu byly potvrzeny. Nicméně, adsorpční procesy jsou komplikovanější a jsou ovlivněny ,,rozpustností" oxycelulóz, jejich složením, charakterem uvolněných částic v supernatantu a přítomností dalších konkurenčních substancí a iontů ve vodném roztoku. Adsorpční kapacita oxycelulóz se zvyšuje se zvýšeným počtem -COOH skupin a zvýšenou přítomností dalších konkurenčních iontů v roztoku.
Colloidal-surface sorption characteristics of oxycellulose
Keywords: Oxycelulóza; bavlněné lintry; Adsorpce; Oxycelluloses; initial linters; Adsorption