Hodnocení libosti pachových látek u hematoonkologických pacientů v souvislosti s nutricí - Jaňurová, Magdaléna (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zaměřuje na problematiku hematoonkologicky nemocných, především pak na čich a hodnocení pachových látek při jejich léčbě. Právě čich hraje významnou roli ve výživě pacienta. Z výsledků vyplývá, že mírně horší bodové zisky byly prokázány u pacientů absolvujících léčbu cytostatiky platinového typu (skupina ostatní) a také starší osoby. Pacienti podstupující hematoonkologickou léčbu označovali obecně pachové látky jako příjemnější, než osoby zdravé. Tyto skutečnosti jsou reflektovány s odbornou literaturou a posouzeny v odborné části práce.
Evaluation of odorous substances in pleasure hematooncological patients in relation to nutrition
Keywords: hematoonkologie; čich; změny čichu; nutrice; chemoterapie; hematooncology; smell; smell changes; nutrition; chemotherapy