Znalosti a názory nelékařského zdravotnického personálu pracujícího na jednotkách typu ARO/JIP týkající se činnosti psychosociální intervenční služby - Břeň, Petr (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce "Znalosti a názory nelékařského zdravotnického personálu pracujícího na jednotkách typu ARO/JIP týkající se činnosti psychosociální intervenční služby" je členěna do teoretické a praktické (výzkumné) části. Cílem této práce je zjistit znalosti a názory nelékařského zdravotnického personálu pracujícího na jednotkách typu ARO/JIP týkající se činnosti zdravotnických interventů a jejich vlivů na činnost zmíněného personálu. Výzkum byl proveden pomocí kvantitativní metody, konkrétně dotazníkového šetření na dvou zdravotnických zařízeních odlišného typu - krajská a fakultní nemocnice. Data z dotazníku byla seskupena do databáze, analyzována do grafické podoby a popsána. Ve výsledku práce zjišťujeme, že nelékařský zdravotnický personál projevuje zájem o problematiku akutní stresové reakce, vyžaduje přítomnost zdravotnického interventa na oddělení, pozitivně jeho činnost hodnotí a jemu samotnému přináší značné výhody.
Knowledge and opinions of non-medical healthcare personnel working in DAR/ICU type units regarding the activity of the psychosocial intervention service
Keywords: systém psychosociální intervenční služby; anesteziologicko-resuscitační oddělení; jednotka intenzivní péče; zdravotní intervence; první psychická pomoc; emoce; stres; krize; akutní stresová reakce; posttraumatická stresová porucha; psychosocial intervention service system; department of anestesiology and resuscitation; intensive care unit; medical intervention; psychological first aid; emotions; stress; crisis; acute stress reaction; post-traumatic stress disorder