Místo hudby v životě klientů v zařízeních pro seniory - Šlézová, Nela (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá tím, jaké místo má hudba v životě klientů v zařízeních pro seniory. Práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a na část empirickou. Teoretická část se zaměřuje na proces stáří a stárnutí a na psychické, fyzické a sociální změny s tímto obdobím spojené. Druhou velkou kapitolou teoretické části je kapitola věnovaná muzikoterapii, kde jsou zmíněny její druhy, formy a také léčebné působení hudby na člověka. Část empirická pomocí kvalitativního výzkumu zjišťuje, jaký vliv má hudba na klienty v zařízeních pro seniory a zda vlivem muzikoterapie dochází ke zlepšení jejich kvality života.
The place of music in the lives of clients of the nursing homes
Keywords: senioři; zařízení pro seniory; kvalita života; stárnutí; muzikoterapie; hudba; seniors; nursing homes; quality of life; ageing; music therapy; music