Klíčová léčiva a specifika podávání u všeobecných sester - Krosnářová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na nejčastěji podávaná léčiva všeobecnými sestrami na standardních odděleních Chirurgie, Ortopedie, Neurologie a Interně. Informuje o jednotlivých indikačních skupinách a zjišťuje, jaké léčivé přípravky se na analyzovaných pracovištích shodují. Shodná léčiva tato práce vyhodnocuje jako klíčová pro všeobecné sestry a u těchto klíčových léčiv následně práce zpracovává specifika podávání. Z analyzovaných pracovišť bylo zaznamenáno celkem 478 léčiv, z nichž 113 bylo vyhodnoceno jako klíčových.
Key medicaments and specificities of administering nurses
Keywords: farmakologie; choroby; indikační skupiny; kompetence; léčiva; léky; oddělení; onemocnění; specifika; všeobecné sestry; zdravotnická zařízení; authority; department; diseases; drugs; illness; indication groups; medical equipment; medicaments; nurses; pharmacology; specifics