Digitální podpis a digitální certifikáty - Pilař, Jan (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá problematikou digitálních certifikátů a digitálního podpisu. Je určená především odborníkům, na které se kladou nároky danou oblastí zabývat. Své využití najde i u lidí zabývajících se elektronickým podepisováním a šifrováním elektronické komunikace. Jednotlivé kapitoly podrobně mapují danou část s přihlédnutím k znalostem čtenáře. V teoretické části se práce zabývá danou legislativou, principy digitálních certifikací a podpisu, základy šifrování a možnými bezpečnostními riziky. V praktické části jsou vytvořeny návrhy konfigurací zabývající se efektivním využíváním digitálních podpisů a certifikátů, které jsou podrobně popsány (studie).
Digital signature and digital certificates
Keywords: eIDAS; security; electronic documents; electronic (digital) signature; digital certificates; encryption; public key; private key; PKI; certification authority; smart cards; bezpečnost; elektronické dokumenty; elektronický (digitální) podpis; digitální certifikáty; šifrování; veřejný klíč; privátní klíč; certifikační autorita; čipové karty