Hodnotový pluralismus a liberální stát: politická teorie Johna Graye - Květinová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou politické teorie modu vivendi britského politického filosofa Johna Graye. Poté, co objasní Grayovu kritiku dosud převažujícího univerzalistického pojetí liberalismu, se studie zaměří na Grayovu vlastní politickou koncepci, přičemž hlavní důraz bude v této souvislosti kladen především na vysvětlení ideálu modu vivendi, etické teorie hodnotového pluralismu, univerzálního minima a hodnoty tolerance. V návaznosti na to práce umožní posoudit etický rozměr Grayovy politické teorie, jakož i zhodnotit, zda lze autora označovat za liberálního myslitele a zda může být jeho teorie modu vivendi považována za přijatelného nástupce univerzalistického pojetí liberalismu.
Value Pluralism and a Liberal State: The Political Theory of John Gray
Keywords: Gray, John; liberalismus; hodnotový pluralismus; modus vivendi; liberalism; value pluralism; modus vivendi