Význam Mircei Eliadeho v českém bádání o náboženství - Pouč, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce je zaměřena na dílo Mircei Eliadeho a jeho význam v českém bádání o náboženství. Primárním cílem této práce je představit počátky a jádro Eliadeho bádání,což bude tvořit náplň první kapitoly. Tento cíl rovněž implikuje nástin Eliadeho metodologie a její problematiky prostřednictvím analýzy, což bude tvořit náplň druhé kapitoly. Sekundárním cílem je znázornit utváření Eliadeho obrazu v českém prostředí od dob komunismu až po současnost. To implikuje představení překladů Eliadeho děl do českého jazyka včetně první kritické recepce a recenzí, což bude tvořit první polovinu třetí kapitoly. Druhá polovina této kapitoly představuje analýzu přístupů k Eliadeho metodologii z pozic vybraných badatelů v českém bádání o náboženství. Poslední kapitola je závěrečným shrnutím.
Importance of Mircea Eliade in Czech Religion Studies
Keywords: archetypy; čas; dějiny; Eliade; hierofanie; iniciace; jóga; mystéria; mýty; obrazy; posvátné; profánní; religionistika; rituály; reflexe; recepce; sny; symboly; archetypes; time; history; Eliade; hierophany; initiation; yoga; mysteries; myths; images; sacred; profane; history of religion; rituals; reflection; reception; dreams; symbols