Analýza životní situace rodiny dítěte s poruchou autistického spektra - Gottsteinová, Nicola (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na specifika životní situace rodin s dítětem s poruchou autistického spektra. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vymezeny oblasti spojené s PAS včetně diagnostiky, klasifikace, etiologie či prevalence. Pozornost je dále věnována charakteristikám a deficitům v chování se zaměřením na triádu problémových oblastí. V neposlední řadě se teoretická část zabývá rodinou dítěte s PAS v souvislosti s její resiliencí. Empirická část se opírá o kvalitativní přístup, jehož designem jsou případové studie rodin. Primární metodou je polostrukturovaný rozhovor, který sekundárně doplňuje zúčastněné pozorování. Výsledky empirické části jsou shrnuty na konci práce včetně návrhů a opatření.
Living Situation Analysis of Family with Child Suffering from Autism Spectrum Disorder
Keywords: poruchy autistického spektra (PAS); rodina; rodinná resilience; Autism Spectrum Disorder (ASD); family; family resilience