Rok 1948 na Havlíčkobrodsku - Dobrovolná, Monika (Univerzita Pardubice, 2014)
Předkládaná diplomová práce se zabývá komunistickým převratem v Československu a jeho politickými a společenskými důsledky na regionální úrovni. Hlavním cílem práce je přiblížit mechanismus prosazování širokého spektra změn v souladu s novým politickým režimem, který s sebou nesl vznik nových mocenských struktur. Zvláštní pozornost je věnována činnosti akčních výborů Národní fronty, které se významně podílely na prosazování poúnorových změn. Pro potřeby diplomové práce je zvolen časový úsek od únorového převratu do května 1948, kdy bylo komunistické vítězství formálně završeno volbami do Národního shromáždění. Ve zvoleném časovém horizontu jsou představeny zásadní mezníky vývoje v boji KSČ o získání úplné moci v Československu z regionální perspektivy.
Region of Havlíčkův Brod in 1948
Keywords: 20. století; Československo; komunismus; politický převrat; Havlíčkův Brod; 20th century; Czechoslovakia; communism; coup d'état; Havlíčkův Brod