Znalosti všeobecných a dětských sester v oblasti ošetřovatelské péče o stomie u novorozenců a kojenců - Zaplatílková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2016)
Tématem bakalářské práce je "Znalosti všeobecných a dětských sester v oblasti ošetřovatelské péče o stomie u novorozenců a kojenců". Teoretická část je zaměřena na anatomii, fyziologii tenkého a tlustého střeva. Popisuje pojem stomie, dále komplikace, které mohou vzniknout u ileostomie a kolostomie. Dále zmiňuji v teoretické části indikace k založení stomie na tenkém a tlustém střevě. Dále se zabývá pomůckami pro stomiky, výživou stomiků. Závěr teoretické části obsahuje ošetřovatelskou péči o novorozence a kojence se stomií tenkého a tlustého střeva. Výzkumná část zjišťuje pomocí dotazníkového šetření znalosti všeobecných sester v oblasti ošetřování stomie u novorozenců a kojenců.
The knowledge of nurses in the field of nursing care of newborns and infants with a stoma
Keywords: ileostomie; kojenec; kolostomie; novorozenec; ošetřovatelská péče; stomie; ileostomy; infants; kolostomy; newborns; nursing care; stoma