Studium aktivity sikativu na bázi vanadu - Petzný, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce pojednává o sikativu na bázi vanadu, a popisuje jeho aktivitu v nátěrových filmech v porovnání s komerčním sikativem. V první části je zpracována literární rešerše na téma polyesterových pryskyřic, kde je více pozornosti věnováno alkydovým pryskyřicím v průmyslu nátěrových hmot a roli sikativů v tomto průmyslu. Druhá část bakalářské práce se zabývá sledováním mechanických vlastností vybraných komerčních alkydových pryskyřic, ke kterým byl přidán sikativ na bázi vanadu v různých koncentracích.
Study of activity of vanadium-based drier
Keywords: sikativ; polyester; alkydová pryskyřice; zasychání; polymerace; vanad; drier; polyester; alkyd resin; drying; polymerization; vanadium