The Development of the vampiric theme in twentieth century cinema - Paula, Jiří (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce zpracovává téma vampírismu v kontextu romantické/gotické prózy a poezie – především Coleridgeovi „Christabel", Keatsovi „Lamie", Polidoriho „Vampýra", etc. Analyzuje postavu Draculy od Brama Stokera a jeho různorodé filmové adaptace v kinematografii dvacátého století.
Vývoj tématu upíra v kunematografii dvacátého století
Keywords: Dracula; vampires; cinematography; Drákula; upíři; kinematografie