Paramagnetické 2-(dimethylaminomethyl)ferrocenylové sloučeniny přechodných kovů - Stránský, Radek (Univerzita Pardubice, 1996)
Komplexy kovových prvků obsahující dimethylaminomethylferrocenylový ligand mohou posloužit při zkoumání sigma vazby mezi uhlíkem a přechodným kovem. Cílem práce byla příprava a charakterizace komplexu Cp2Ti(FcN)2, který může posloužit jako sonda při výzkumu vnitromolekulové struktury dalších FcN derivátů se zřetelem k existenci chelátové vazby. Struktura FcN sloučenin byla vyšetřována UV-VIS spektroskopií a spektroskopií EPR. Jako doplňková metoda posloužila IČ spektroskopie. U zkoumané sloučeniny byl prokázán vznik chelátu.
Paramagnetic 2-(dimethylaminomethyl)ferrocenyl transition metal compounds
Keywords: komplexní sloučeniny; organokovové sloučeniny; mechanismus rozkladu; chelátová vazba; molybden; niob; tantal