Perilunátní poškození zápěstí - Pilný, Jaroslav; Báča, Václav; Kohoutek, Lukáš; Vodová, Hana; Horáčková, Kateřina; Sukop, Andrej (My University, 2018)
Úvod Perilunátní dislokace a perilunátní zlomeniny jsou vážné poranění zápěstí, které jsou často přehlíženy při primární léčbě. Jejich nepřiměřená léčba vede k vážnému poškození zápěstí a postižení pacienta. Včasná diagnóza a správná léčba mohou předcházet takovým stavům. MATERIÁLY A METODY Je prezentována skupina 25 pacientů se 26 poraněními zápěstí. Soubor zahrnoval devět pacientů s izolovanými perilunátovými dislokacemi (34%), 11 pacientů s transkaphoidními perilunátovými dislokacemi (44%), dvěma s trans-radiálním trans-scaphoidním perilunátemdislokace (7%) a další dva pacienti s trans-radiálními perilunátovými dislokacemi (7%). Jeden pacient měl vedle perilunátová dislokace i poškození kutohamátového kloubu s poškozením obou částí interaktivního vazu (4%). Jeden pacient (4%) trpí transkaphoidní perilunátovou dislokací se zraněním na scapholunátovém vazu, ve kterém proximálnípól scaphoidu byl oddělen a narušován redukcí dislokace. VÝSLEDEK Správná diagnóza byla provedena na časném vyšetření u 16 pacientů (62%), během týdne po úrazech u 4 pacientů (15%), během měsíců po poranění u dvou pacientů (8%) a dokonce později u čtyř pacientů (15%). Výsledky vyhodnocení léčby založenéna Wrightington Hospital Wrist Scoring System byly vynikající v 19%, dobré ve 54%, uspokojivé u 19% a špatné u 8% pacientů. Špatný výsledek u jednoho pacienta byl kvůli nekróze lunární kosti, diagnóza perilunární dislokace byla provedena do měsíce úrazu. Špatné výsledky u druhého pacienta byly spojeny s komplexním syndromem regionální bolesti. DISKUSE Perilunate zranění zápěstí jsou poměrně časté a ačkoli léčebný postup je běžně známý, jeho principy nejsou vždy dodržováni. Dobrý výsledek souvisí s včasnou diagnózou a správnou rekonstrukcí poškozených struktur. V naší skupině byla diagnóza provedena při prvním vyšetření pouze u 62% pacientů a později než týden po úrazu 23%. Pacient, u něhož se objevila nekróza lunární kosti, měla diagnózu provedenou v 1 měsíci po poranění. Brzy snížení kostních struktur a rekonstrukce vazů také přispívají k dobrým výsledkům. ZÁVĚRY Dobré výsledky při ohrožení zranění závisí na časné a správné diagnóze, vhodném léčebném postupu a ortopedický chirurg, který má zkušenosti s léčbou takových zranění. Hluboká znalost kinetiky zápěstí je nutná pro tuto terapii, protože ne všechny zranění se dějí podle popisu učebnice.
Perilunate Injuries to the Wrist
Keywords: Perilunátní; poškození; zápěstí; Perilunate; Injuries; the; Wrist