Oleokanthal v olivovém oleji - Jakubů, Klára (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce se zabývá oleokantalem v extra panenském olivovém oleji. V teoretické části je charakterizován olivový olej a jsou uvedeny možnosti stanovení obsahu oleokantalu v extra panenském olivovém oleji. V experimentální části je popsán postup zpracování olivového oleje pomocí dvojnásobné extrakce a postup optimalizace podmínek analýzy extraktu kapalinovou chromatografií s UV detekcí. Optimalizovaným postupem bylo zpracováno a analyzováno celkem devatenáct vzorků extra panenského olivového oleje a jeden vzorek oleje z olivových pokrutin. Nalezený obsah oleokantalu byl v rozmezí 2,8 - 27,2 mg na 100 g olivového oleje. K identifikaci vznikajících hemiacetalů oleokantalu, které byly použity pro jeho kvantifikaci, byla použita metoda měření LC-MS.
Oleocanthal on olive oil
Keywords: oleokantal; olivový olej; antioxidanty; kapalinová chromatografie; oleocanthal; olive oil; antioxidants; liquid chromatography