Průmyslová aplikace pro zpracování obrazu - Dostál, Petr (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vývoj aplikace systému optické kontroly. Ta má za úkol kontrolu fyzických rozměrů vyráběných těsnicích kroužků. Pro realizaci této aplikace se využívá průmyslové kamery, připojené ke standardnímu počítači pomocí rozhraní gigabit ethernet. Kamera snímá obraz výrobku a na základě nafocených údajů vyhodnocuje základní parametry, jako je např. vnitřní a vnější průměr testovaného objektu. Vypočtené hodnoty se následně ukládají do předem nadefinovaného adresáře s časy a daty jejich snímání a kontroly. V této práci je popsána základní problematika zpracování obrazu a použitého algoritmu, který slouží k vyhodnocování potřebných údajů. Dále je zde zpracována analýza dostupných hardwarových komponent, zhodnocení jejich použití sloužící k následnému vytvoření kontrolního pracoviště. V analýze je uveden rozbor technických parametrů kamery, optimálního průmyslového objektivu a vhodného průmyslového osvětlení.
Industrial application for image processing
Keywords: strojové vidění; zpracování obrazu; objektivy; kamery; osvětlovače; vyhodnocovací softwary; machine vision; image processing; industrial lens; industrial camera; industrial illuminators; evaluation software