Problematika diagnostiky a léčby aplastické anémie - Palounková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2014)
Hlavním tématem této bakalářské práce je aplastická anémie se zaměřením na diagnostiku a léčbu. Jsou zde také popsány vlastnosti a funkce krve, která úzce souvisí s tímto onemocněním, a další formy výskytu anémie. Nejdůležitějším diagnostickým ukazatelem aplastické anémie je nedostatek všech krevních elementů. Velký pokrok je pozorován v oblasti transplantace kostní dřeně v kombinaci s imunosupresivní terapií, které představují budoucnost léčby aplastické anémie.
Issues of diagnosis and treatment of aplastic anemia
Keywords: Aplastická anémie; krvetvorba; kostní dřeň; transplantace kostní dřeně; imunosupresivní terapie; Aplastic anemia; hematopoiesis; bone marrow; bone marrow transplantation; immunosuppressive therapy