Aplikace FTIR spektrometrie v analýze automobilových benzínů a motorových naft - Karel, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Kvalita motorových paliv se poměrně přísně sleduje v souvislosti s mnoha faktory - především s bezproblémovým provozem pohonných jednotek v širokém rozmezí klimatických podmínek, s minimalizací vlivu provozu vozidel na životní prostředí a se stabilitou parametrů při skladování jak v nádržích vozidel, tak při distribuci paliv. V současné době se v ČR v souladu s evropskou legislativou povinně používají přídavky biosložek (bioethanol, metylestery mastných kyselin) do motorových paliv. Příměsi biosložek, ačkoli se jedná o relativně malé koncentrace, s sebou přinášejí zásah do kvality motorových paliv, která je sledována prostřednictvím mnoha parametrů, popisujících požadované fyzikálně-chemické vlastnosti paliv. V práci byly analyzovány vzorky benzínů a motorových naft odebrané u pěti čerpacích stanic. U vzorků benzínů byla použita FTIR spektrometrie pro stanovení oktanového čísla pomocí vytvořeného kalibračního modelu a plynová chromatografie pro posouzení jejich frakčního složení. U motorových naft byly s využitím FTIR spektrometrie sledovány rozdíly chemického složení jednotlivých vzorků. Byly srovnány vybrané parametry vzorků odebíraných z různých čerpacích stanic v období říjen 2010 - duben 2011.
Application of FTIR spektrometry in analysis of gasoline and diesel fuel
Keywords: benzíny; motorové nafty; FTIR spektrometrie; plynová chromatografie; oktanová čísla; fuel; diesel fuel; FTIR spectrometry; gas chromatography; octane number