Testování ekotoxicity chloracetanilidových pesticidů - Zahradníčková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením akutní toxicity chloracetanilidových pesticidů alachloru, metolachloru a acetochloru pomocí biologických zkoušek toxicity s využitím zelené řasy Chlorella kessleri, korýše Daphnia magna, jednoděložné rostliny Lemna minor a kroužkovce Lumbriculus variegatus jako zkušebních orgasnismů. Současně byla hodnocena akutní toxicita směsí fotokatalytických degradačních produktů chloracetanilidových pesticidů na zelené řase Chlorella kessleri. Testy prokázaly, že nejvyšší toxicitu vykazuje acetochlor, naopak u metolachloru byla stanovena toxicita nejnižší.
Ecotoxicity testing of chloroacetanilide pesticides
Keywords: alachlor; acetochlor; metolachlor; akutní toxicita; Chlorella kessleri; alachlor; metolachlor; acetochlor; acute toxicity; Chlorella kessleri