Porodní asistentka v roli těhotné a rodičky - Sedláčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce s názvem Porodní asistentka v roli těhotné a rodičky se zabývá tím, jak porodní asistentka prožívá své vlastní těhotenství a porod. Teoretická část popisuje profesi porodní asistentky, její psychiku v průběhu těhotenství a porodu. Dále se tato část zaměřuje na předporodní přípravu porodní asistentky a pocity zdravotníků, pokud se dostanou do role pacienta. V průzkumné části je použit kvalitativní výzkum, konkrétně polostrukturovaný rozhovor. Pro tento průzkum bylo sesbíráno šest rozhovorů s porodními asistentkami, které alespoň jednou prožily vlastní porod. Porodní asistentky v rozhovorech popsaly, jaké pocity prožívaly v průběhu vlastního těhotenství a porodu na základě vlastních znalostí a zkušeností z praxe. Také poukázaly na změnu přístupu k rodícím ženám po vlastním porodu.
Midwife as a pregnant woman and in childbirth
Keywords: porodní asistentka; těhotenství; příprava k porodu; porod; stres v práci porodní asistentky; syndrom vyhoření; midwife; pregnancy; preparation for childbirth; childbirth; stress in midwiferjob; burnout