Společensky nezbytné železnice - Nagyová, Jana (Univerzita Pardubice, 2002)
Disertační práce zpracovává metodiku komplexního hodnocení dopadů provozu železničních tratí se zaměřením na specifika regionálních tratí. Staví na metodice hodnocení společenské nezbytnosti tratí SONERAIL a dále ji rozpracovává na podmínky v ČR. Kromě návrhu metodiky práce navrhuje scénáře zaměřené na zvýšení společenské užitečnosti železnic a marketingovou strategii pro tratě identifikovány jako společensky nezbytné.
Socially necessary railways
Keywords: společensky nezbytné železnice; služby ve veřejném zájmu; dopravní politika; hodnotící metodiky; analýza nákladů - výnosů; multikriteriální analýza; finanční analýza; metodika SONERAIL; scénář zvýšení efektivity tratí; transformace železnic; regionální tratě; marketingová strategie