Language learning strategies in learning English as a foreign language - Blažková, Miroslava (Univerzita Pardubice, 2011)
Změny ve vzdělávacím systému, ke kterým v nedávné době došlo, podmínily nové pojetí pohledu na role učitele a žáka. Učitel se stává tím, kdo žákovi nepřekládá jen encyklopedické znalosti, ale především ho vybavuje takovými schopnostmi a dovednostmi, které mu usnadní dosáhnout samostatnosti a úspěchu v procesu učení se. Hlavním cílem této diplomové práce nazvané "Strategie učení používané v procesu učení se anglickému jazyku" bylo zjistit, jaké strategie učení používají žáci při učení se anglickému jazyku. Teoretická část se zabývá popisem Rámcového vzdělávacího programu pro základní školy z hlediska kompetence k učení, dále teoriemi učení, jejichž poznání vede k lepšímu pochopení systému strategií učení a v neposlední řadě strategiemi učení z hlediska jejich definování, klasifikace a identifikace. Praktická část se zabývá analýzou dat získaných při výzkumu. Ten je založen na analýze školního vzdělávacího programu z hlediska strategií učení. Dále jsou zde prezentovány výsledky získaných dat z dotazníků zjišťujících žáky používané strategie učení a z rozhovorů s vyučujícími, kteří tyto žáky učí.
Strategie učení používané v procesu učení se anglickému jazyku
Keywords: Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; školní vzdělávací programy; kompetence k učení; teorie učení; strategie učení; učení se učit; nácvik strategií; Framework education programme for primary education; school education programme; competence to learn; theories of learning; language learning strategies; learning to learn