Německé obyvatelstvo v tzv. národnostním ostrově na Brněnsku 1939 - 1945 - Horáková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce pojednává o německém obyvatelstvu v tzv. národnostním ostrově na Brněnsku v letech 1939 - 1945. Práce je uspořádána tak, aby umožnila čtenáři komplexní pohled na německou menšinu na Brněnsku v oblasti veřejného a soukromého života. Snaží se odpovědět na otázky zahrnující německou správu na Brněnsku, získávání osob pro německou národnost, problematiku smíšených manželství, sociální a hospodářskou pomoc pro německé obyvatelstvo, školství, kulturu atd. Specifičnost práce je, že k srovnání a porovnání jsem využila materiály týkající se malých obcí na Brněnsku.
German Population in the so called National Island of the Brno Region (1939-1945)
Keywords: Morava; Protektorát Čechy a Morava; národnost; Němci; Moravia; Protectorate of Bohemia and Moravia; nationality; Germans