Vztah filosofie a theologie v díle J. A. Komenského - Myšáková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce poukazuje na velmi blízký vztah filosofie a theologie v Komenského dílech. Zaměřuje se na vztah těchto dvou disciplín v období pansofickém a všenápravném. Pro Komenského je velmi příznačný biblismus; Bible je pro něho pramenem filosofických myšlenek. Komenský filosofii a theologii považoval za nerozlučitelné, což je známkou jeho příznačného smyslu pro zachování celistvosti. Práce se nejprve zaměřuje na myšlenku tří knih Božích v Komenského pansofických pokusech, což jsou kniha svědomí, kniha přírody a kniha Písma, které zde nalézáme v různých variacích. Pojednáno je též o třech "věcech lidských", jimiž jsou filosofie, theologie a politika, a o jejich vzájemném vztahu.
Relation between philosophy and theology in the work of Comenius
Keywords: Komenský, Jan Amos; filosofie; theologie; politika; Bůh; celistvost; Comenius; philosophy; theology; politics; God; integrity