Sonda do problematiky přístupu státu k pěstounským rodinám - Kaňkovská, Jana (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá pěstounskou péčí v České republice z perspektivy kulturní a sociální antropologie. Cílem práce je porozumět tomu, jaké podmínky stát a jeho instituce vytvářejí pro výkon pěstounství a jak jsou tyto podmínky vnímány samotnými pěstouny a pracovníky doprovodných organizací. Výzkum je založen na kvalitativní metodologii, zejména na narativních rozhovorech, zúčastněném pozorování a tematické analýze. Práce se zaměřuje na rozdíly mezi státními a nestátními formami podpory, na roli doprovázejících organizací a na aktérství pěstounů v systému náhradní rodinné péče. Výsledky ukazují, že pěstouni nejsou pouze pasivními příjemci pomoci, ale aktivními tvůrci péče, kteří se podílejí na formování systému a veřejného diskurzu o pěstounství.
An Insight into the State's Approach to Foster Families
Keywords: pěstounství; náhradní rodinná péče; přístup státu; doprovázející organizace; aktérství pěstounů; sociální práce; foster care; alternative family care; state approach; support organizations; foster parent agency; social work