Pokročilé metody zpracování signálu z radaru PCDR35 - Rejfek, Luboš (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce byla zaměřena na pokročilé zpracování signálu z FMICW radaru pracujícím na frekvenci 35,4 GHz pro bodové i objemové cíle. Tento radar byl ale v průběhu tvorby práce stále ještě i vyvíjen. Dílčí kroky vývoje jsou v této práci také popsány. V práci je také umístěn přehled metod pro vyhodnocení signálu a je provedeno jejich porovnání. Prvním stěžejním výsledkem je návrh systému pro korekci odrazné plochy cíle ovlivněné její vzdáleností. Tento odhad je důležitý ke správnému odhadnutí typu cíle a lepšímu popsání jeho vlastností. Druhým stěžejním výsledkem práce je návrh algoritmů pro analýzu výstupního signálu radaru, které provádějí automatické vyhodnocování signálu. První algoritmus pracuje na bázi "je, nebo není cíl" a je vhodný pro zabezpečovací aplikace, například pro kontrolu vyklizení železničního přejezdu. Druhý algoritmus určuje rozmístění cílů v oblasti a jejich vlastnosti. Pro správnou funkci ale vyžaduje větší odstup signál šum než předchozí algoritmus.
Advanced methods of signal processing from radar PCDR35
Keywords: FMICW radar; spektrální analýza; detekce cílů; odhad parametrů cíle; meteorologické radary; FMICW radar; spectral analysis; target detection; estimation of target parameters; meteorological radars