Hrdelní kriminalita v Ronově nad Doubravou v 16. - 18. století - Kantorová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá hrdelní kriminalitou, která byla řešena před hrdelním soudem v Ronově nad Doubravou v 16. - 18. století. Všechny případy, které musel za uvedené období ronovský hrdelní soud řešit, popíšu a ty nejzajímavější z nich detailně rozeberu. Práce vychází z ronovských městských knih a obsahuje historii města Ronova od středověku až po sledované období, vývoj hrdelního soudnictví v Čechách, analýzu dochovaných pramenů a popis jednotlivých kauz. Uvedenými rekonstrukcemi případů chci rozšířit hrdelní soudnictví.
Capital Criminality in Ronov nad Doubravou from the 16th to the 18th century
Keywords: Ronov nad Doubravou; hrdelní kriminalita; raný novověk; Ronov nad Doubravou; capital punishment crime; early moder era