Přestupky v silniční dopravě v České republice, bodový systém řidičů v České republice, Německu a Polsku a řešení dopravního přestupku policií ČR a na obecním úřadu obce s rozšířenou působností s návrhy změn - Kleprlík, Jaroslav; Světlá, Klára (My University, 2021)
Příspěvek představuje základní právní předpisy EU a právní předpisy ČR upravující oblast dopravních nehod a přestupků v silniční dopravě. Uvádí hlavní dopravní přestupek, kterým je překročení nejvyšší povolené rychlosti. Stručně analyzuje statistiky dopravních nehod v ČR ve vazbě na statistiku přestupků v silniční dopravě celostátní i ve vybrané obci s rozšířenou působností. Komentuje a porovnává na vybraných přestupcích bodový systém v ČR, v Německu a v Polsku. Popisuje postup Policie ČR a technologický postup na obecním úřadu obce s rozšířenou působností při zpracování přestupku řidiče. V příspěvku jsou navrženy konkrétní změny v postupu Policie ČR a především změny v postupu úředníka na obecním úřadě obce s rozšířenou působností. Tyto změny mají vést k rychlejšímu zpracování přestupku, racionalizaci práce úředníka a také k vyšší informovanosti řidiče, který přestupky spáchal.
Road traffic offenses in the Czech Republic, point scoring system of drivers in the Czech Republic, Germany and Poland and solutions of traffic offenses by the police of the Czech Republic and at the municipal department with extended powers
Keywords: bodový systém řidičů; dopravní nehody; dopravě správní agendy; obecní úřad obce s rozšířenou působností; pokuty, přestupky v silniční dopravě; zákaz řízení; point scoring system of drivers; traffic accidents; traffic administration agendas; municipal department of the municipality with extended powers; fines; road traffic offenses; driving ban