Stravování ženy v období těhotenství se zaměřením na edukaci a prevenci obezity v těhotenství - Geislerová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou obezity u těhotných žen, jejími příčinami, komplikacemi, možnostmi léčby a také prevencí prostřednictvím edukace. Teoretická část se věnuje obezitě jako závažnému zdravotnímu problému v těhotenství a jejímu dopadu na plodnost, průběh těhotenství, porod i poporodní období. Praktická část zahrnuje kvantitativní výzkum realizovaný formou anonymního nestandardizovaného dotazníku, kterého se zúčastnilo 35 žen na oddělení šestinedělí v nemocnici oblastního typu a data byla následně analyzována pomocí popisné statistiky. Cílem bylo zjistit úroveň informovanosti žen o obezitě, její prevenci a roli porodních asistentek a obvodních gynekologů v oblasti edukace obezity a její prevence a zdravého životního stylu.
Nutrition of pregnant women with a focus on education and prevention of obesity during pregnancy
Keywords: obezita; těhotenství; výživa; edukace; prevence; porodní asistentka; zdravý životní styl; obesity; pregnancy; nutrition; education; prevention; midwife; healthy lifestyle