Odstraňování dusičnanů z vod - Chudobová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zvýšených koncentrací dusičnanů ve vodách a z toho vyplývající nutností tyto soli kyseliny dusičné z vod odstraňovat. V úvodní části jsou prezentovány charakteristické vlastnosti dusičnanů, jejich přítomnost ve vodních zdrojích, toxikologický význam pro člověka a příčiny znečištění. Dále jsou popsány jednotlivé metody, jimiž je možno koncentrace dusičnanů snižovat. Pozornost je věnována zejména membránovým procesům, které v současné době představují v úpravě vod perspektivní odvětví.
Removal of nitrates from waters
Keywords: dusičnany; denitrifikace; membránové procesy; pitná voda; odpadní voda; nitrates; denitrification; membrane processes; drinking water; wastewater