Průkaz Mycoplasma hominis a Ureaplasma urealyticum sety MYCOPLASMA SYSTEM Plus - Benedíková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na průkaz a výskyt Mycoplasma hominis a Ureaplasma urealyticum v urogenitálním traktu mužů a žen. Celkem bylo vyšetřeno 102 vzorků. Z uvedeného počtu bylo 5 (4,9 %) vzorků s pozitivním kultivačním nálezem na Mycoplasma hominis a 41 (40,2 %) na Ureaplasma urealyticum. Výsledky byly porovnány s výsledky komerčního setu MYCOPLASMA SYSTEM Plus a hodnoceny ve vztahu k pohlaví, věku, diagnóze a používané antikoncepci u žen. Při průkazu Mycoplasma hominis podalo vyšetření kultivační metodou a komerčním setem shodné výsledky u 96 (94,1 %) vzorků. Z toho 93 (96,9 %) vzorků bylo negativních a 3 (3,1 %) vzorky pozitivní na přítomnost Mycoplasma hominis. Výsledek setu a kultivační metody se lišil u 6 (5,9 %) vzorků. Výsledky průkazu Ureaplasma urealyticum kultivační metodou a komerčním setem se shodovaly u 87 (85,3 %) vzorků. Z toho 60 (69 %) vzorků bylo negativních a 27 (31 %) pozitivních na přítomnost Ureaplasma urealyticum. Rozdílný výsledek mezi kultivací a setem se vyskytl u 15 (14,7 %) vzorků. Z celkového počtu 102 vyšetřených vzorků bylo 77 (75,5 %) vzorků získáno stěrem z děložního krčku žen a 25 (24,5 %) vzorků výtěrem uretry mužů. Mycoplasma hominis bylo diagnostikováno u 2,6 % žen a 12 % mužů. Přítomnost Ureaplasma urealyticum byla prokázána u 46,8 % žen a 20 % mužů. Dle věku byli pacienti rozděleni do 5 kategorií. Výskyt Mycoplasma hominis u žen byl zaznamenán pouze ve věkové kategorii 17 - 20 let (22,2 %). Ureaplasma urealyticum bylo s nejvyšší frekvencí (77,8 %) izolováno ve stejné věkové kategorii žen. U mužů byl nejvyšší výskyt obou mikroorganismů pozorován ve věkové kategorii 31 - 40 let (Mycoplasma hominis ve 20 %, Ureaplasma urealyticum ve 40 %). Ve vztahu k diagnóze byla nejvyšší frekvence výskytu Mycoplasma hominis (25 %) zaznamenána u žen s prekancerózami (v této skupině byly ale vyšetřeny pouze 4 pacientky), Ureaplasma urealyticum (54,2 %) u žen se zánětlivými změnami pohlavní a močové soustavy. U mužů byl pozorován nejvyšší výskyt Mycoplasma hominis (100 %) i Ureaplasma urealyticum (100 %) u mužů s ostatními klinickými symptomy. Do této skupiny byl však zařazen pouze 1 pacient. U mužů se zánětlivými změnami pohlavní a močové soustavy se Mycoplasma hominis vyskytovalo v 8,3 % a Ureaplasma urealyticum v 16,7 %. Při studiu výskytu Mycoplasma hominis a Ureaplasma urealyticum ve vztahu k používané antikoncepci žen bylo Mycoplasma hominis izolováno pouze u žen, kteréužívaly hormonální antikoncepci a to v 5,3 %. Nejvyšší frekvence výskytu Ureaplasma urealyticum byla u žen po hysterektomii (100 %). Jedná se ale o skupinu pouze se 2 pacientkami. U žen užívajících hormonální antikoncepci se Ureaplasma urealyticum vyskytovalo v 55,3 %, u žen s nitroděložním tělískem v 50 % a u žen bez antikoncepce v 37,9 %.
Identification of Mycoplasma hominis and Ureaplasma urealyticum using MYCOPLASMA SYSTEM Plus
Keywords: commercial set; culture method; Mycoplasma hominis; Ureaplasma urealyticum; komerční set; kultivační metoda