Podmínky vstupu a uplatnění cizinců na trhu práce - Dvořáková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce, jak je již patrno z názvu "Podmínky vstupu a uplatnění cizinců na trhu práce" se zabývá aktuální problematikou cizinců a jejich zaměstnaností, platy, pracovní dobou a dalšími aspekty pracovního trhu. Číselná data jsou uvedena za období před a po vstupu České republiky do Evropské unie. Také je zde nastíněná politika zaměstnanosti a migrační politika, které ovlivňují legalitu zaměstnání cizinců. Je zde zmiňována i právní úprava zaměřená na cizince a případné řešení jejich pozice na trhu práce. Hlavní cíl práce je analýza současné situace na pracovním trhu v ČR a EU, vysvětlení přílivu a odlivu pracovních sil, vliv migrace na český pracovní trh a případná regulace.
The conditions of admission and asserting foreigners at the labour market
Keywords: cizinci; migrační politika; pracovní příležitosti; ochranná legislativa; trh práce; zaměstnanost; foreigners; migration policy; employment opportunities; protective legislation; labour markets; employment