Pupečníková krev - odběry pro uchování kmenových buněk - Zykudová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2009)
Tématem bakalářské práce je pupečníková krev - odběry pro uchování kmenových buněk. V teoretické části jsou definovány pojmy - pupečníková krev, krvetvorba, odběr pupečníkové krve, pomůcky k odběru, technika odběru, použití kmenových buněk, uchování kmenových buněk, společnosti zajišťující odběry pupečníkové krve. Ve výzkumné části jsou zjišťovány postoje lékařů k odběrům pupečníkové krve a následném uchování, a počty odběrů pupečníkové krve za rok 2007 v Pardubické krajské nemocnici, a.s. a v Nemocnici Chrudim, a.s..
Umbilical cord blood - stem cells harvesting
Keywords: pupečníková krev; kmenové buňky; krvetvorba; odběry; umbilical cord blood; stem cells; haematogenesis; blood takings