Výukové přípravky se softstartery - Trunec, Jiří (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá rozběhem asynchronních motorů z hlediska možného způsobu jejich napájení. Práce je rozdělena do třech kapitol. V první z nich teoretické části - jsou stručně uvedeny základní informace o asynchronních motorech, dále je v této kapitole provedena rešerše možných způsobů spouštění asynchronních motorů a součástí první kapitoly je i popis softstarteru, využitého v praktické části této práce. Popis se týká principu jeho funkce, nastavení, signalizaci provozních stavů a jeho ovládání. Ve druhé kapitole se práce zabývá praktickou realizací dvou výukových přípravků se softstartery, která spočívá v konstrukčním návrhu přípravků a popisu elektrických schemat zapojení. Třetí kapitola se zabývá praktickými měřeními rozběhu asynchronního motoru pomocí sofstarteru. Je zde proveden návrh možné koncepce laboratorní úlohy a z provedených měření je zpracován laboratorní protokol, který je založen především na grafických výstupech z naměřených průběhů daných veličin během rozběhu asynchronního motoru.
Education devices with softstart converters
Keywords: asynchronní motory; rozběh; záběrný proud; záběrný moment; softstarter; induction motors; start; starting current; starting torque