Vliv vyluhování na účinnost vytěsňovacího praní buničiny - Pulcer, Martin (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce byla zaměřena na vyšetřování průběhu vytěsňování sulfátového výluhu z vrstvy tvořenou neporézními částicemi a z vrstvy sulfátové buničiny. Jako prací kapalina byla použita destilovaná voda, vodné roztoky látek neiontové povahy. Bylo sledováno chování alkalignigu a sodíkových iontů při vytěsňovacím praní sulfátové buničiny destilovanou vodou. Dále byl proměřen měrný objem a povrch vláken buničiny jak v systému buničina-voda, tak i v systému buničina-testovaná látka.
Theinfluence of leaching on the efficiency of the displacement washing of pulp
Keywords: vytěsňovací praní; sulfátová buničina; sulfátový výluh