Vliv relativní vlhkosti na vlastnosti křemičitého gelu - Peterová, Adéla; Kotlík, Petr (Univerzita Pardubice, 2014)
Konsolidanty na bázi esterů kyseliny křemičité jsou v hojné míře využívány pro zpevňování zdegradovaných stavebních památek. Tyto konsolidanty jsou připravovány metodou sol‐gel. Výsledný křemičitý gel zajišťuje v materiálu dodatečnou pevnost. Obecně známým problém těchto gelů je jejich smrštivost a popraskání způsobené tvorbou a zráním gelu. Cílem práce bylo zjistit vliv relativní vlhkosti vzduchu na tvorbu gelu a vzniku první praskliny v gelu.
Keywords: alkoxysilan; konsolidant; Dynasylan 40; alkoxysilane; consolidant