Vliv prostředí na kriminalitu mladistvých - Švejdová, Sára (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce popisuje vznik a vývoj kriminality mladistvých, popisuje to zejména z pohledu vlivu prostředí, ve kterém se mladistvý nacházejí. Teoretická část se věnuje tomu, jak mladistvý tráví volný čas, což je v mých očích nejdůležitější faktor pro samotný vznik nežádoucího chování. Dále popisuje vývoj kriminality mládeže a vymezí sociální faktory ovlivňující její vznik, jako je například škola, rodina a společnost. V neposlední části se zaměřím na možnosti prevence kriminality a popíše jednotlivé nápravné instituce a jejich obsah práce. Součást praktické části jsou rozhovory s mladistvými, kteří vykazují známky nebo sklony k delikventnímu chování. Úkolem je zjistit, které prostředí má na kriminalitu mladistvých největší vliv a jaký druh kriminality je v institucích nejčastější, případně zjistit, proč tomu tak je.
The influence of the environment on juvenile delinquency
Keywords: kriminalita; mladiství; sociální faktory; prostředí; delikvence; crime; juvenile; social factors; environment; delinquency