Dostupné zdroje entropie a jejich kvalita v systémech Linux a Windows - Farkas, Marek (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce vznikla k posouzení dostupných zdrojů a kvality entropie v moderních operačních systémech, především Linux a Windows ale i dalších. V bakalářské práci jsou vysvětleny pojmy entropie, náhodnost, hustota informace a relativita informace. Dále jsou popsány existující generátory náhodných čísel v různých operačních systémech a alternativní zdroje RNG. V práci jsou také popsány vhodné i nevhodné zdroje entropie pro RNG, způsoby, jakými je lze testovat a je také posouzeno, v jakých modelových situací je lze využívat.
Available sources of entropy and their quality on Linux and Windows systems
Keywords: entropy; randomness; /dev/random; bit; byte; entropie; náhodnost; bajt