Stanovení obsahu vody titračně dle Karl-Fischera - Hájková, Simona (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zabývá stanovením vody v surovinách pro výrobu léčiv. V teoretické části je uveden přehled analytických a fyzikálních metod užívaných pro stanovení vody ve farmaceutickém průmyslu, přičemž je hlavní pozornost zaměřena na metodu dle Karl Fischera, a to především na používaná činidla a lékopisné postupy popisující tuto metodu. V experimentální části jsou zkoumány vlastnosti dodekahydrátu hydrogen-fosforečnanu sodného a to především jeho zvětrávání. Dále bylo nalezeno optimální složení rozpouštěcí směsi a část byla i věnována rychlému a kvantitativnímu převodu navážky do pracovního média. Obsah vody v této látce byl také stanoven ztrátou sušením.
Determination of water content by Karl-Fischer titration method
Keywords: Stanovení vody podle Karl Fischera; Činidla řady HYDRANAL; Český lékopis; Natrii Hydrogenophosphas dodecahydricus; Karl Fischer determination of water content; Reagents series HYDRANAL; Czech formulary and USP-NF; Natrii Hydrogenophosphas dodecahydricus