Latrogenní léze nervů - Ehler, Edvard (SOLEN, 2019)
Latrogenní příčina nemoci je definována jako nepříznivá odpověď na medikamentózní či chirurgickou léčbu. K iatrogenním lézím periferních nervů dochází chirurgickým nástrojem v operačním poli, ale také kompresí či trakcí, zachycením nervů dlahou, poškozením nervu krvácením či ozářením. Kromě lékaře se na iatrogenních lézích může podílet zdravotní sestra, fyzioterapeut a další zdravotničtí pracovníci. V článku je podán přehled nejčastěji poškozených periferních nervů a situací, ve kterých iatrogenní léze vzniká.
Latrogenic peripheral nerve damage
Keywords: iatrogenní poškození; iatrogenic damage; léze periferních nervů; elektromyografie; operační pole; peripheral nerve injuries; electromyography; operative field