Antimikrobiální potenciál defensinů proti "Arcobacter-like species" - Dvorská, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce je zaměřená na antimikrobiální peptidy humánního původu. Teoretická část pojednává o Arcobacter-like species, tvorbě a detekci bakteriálního biofilmu. V neposlední části je pozornost věnována informacím o peptidech s antimikrobiálním potenciálema mechanismu jejich účinku účinku. V praktické části se následně experiment zaměřuje na pozorování vlivu humánních defensinů a vybraných antibiotik na planktonní buňky a biofilmovou aktivitu Aliarcobacter butzleri, Aliarcobacter cryaerophilus, Pseudarcobacter defluvii, Staphylococcus aureus a Escherichia coli. Biofilmová aktivita jednotlivých kmenů v prostředí vzorků defensinů byla testována Christensenovou metodou v mikrotitračních destičkách. K posouzení antimikrobiálního účinku defensinů na planktonní buňky byly zjišťovány minimální inhibiční koncentrace a minimální baktericidní koncentrace pomocí mikrodiluční metody.
Antimicrobial potential of defensins against "Arcobacter-like species"
Keywords: Arcobacter-like species; biofilm; antimikrobiální peptidy; defensiny; Arcobacter-like species; biofilm; antimicrobial peptides; defensins