Komparace daňové soustavy České republiky a Finské republiky - Kiesswetterová, Hana (Univerzita Pardubice, 2006)
Tato diplomová práce analyzuje daňové soustavy a daňové politiky České republiky a Finska. První kapitola práce popisuje použité metodické postupy v práci. Druhá kapitola se zabývá stručnou charakteristikou daňových soustav, vývojem daňové politiky v České republice a ve Finsku včetně porovnání s vývojem Evropské unie. Třetí kapitola je věnována přímým daním, především dani z příjmů fyzických osob a dani z příjmů právnických osob Poslední kapitola se zabývá nepřímými daněmi, především daní z přidané hodnoty a spotřebními daněmi

This thesis analises tax systems and tax policies of the Czech Republic and Finland. In the first chapter there are described methods used in the thesis. Second chapter deals with brief characteristics of tax systems, development of the czech and finnish tax policies. The third chapter is engaged to direct taxes especially to income tax of natural persons and income tax of corporations. The last chapter finds out indirect taxes especially value-added tax and excise duties
Comparison of tax system in the Czech Republic and Finland
Keywords: Tax; tax system; Czech Republic; Finland; direct taxes; indirect taxes; Daně; daňová soustava; Česká Republika; Finsko; nepřímé daně; přímé daně