Ikonografie kachlů z hradu Lichnice - Rosulková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení nálezů kamnových kachlů, učiněných na hradě Lichnici (k.ú. Podhradí, obec Třemošnice, okr. Chrudim) a uložených v Městském muzeu Čáslav a v Regionálním muzeu v Chrudimi. Práce bude obsahovat soupis a dokumentaci (fotografickou nebo kresebnou) kachlů. Dále bude provedena analýza kachlových motivů. Na tomto základě bude vypracován obraz každodenního života na hradě s důrazem na formy vytápění hradních prostor a proměny během středověku a raného novověku. Sledován bude též původ nalezených kachlů (místo výroby, otázky místního či cizího původu). Využito bude také porovnání s obdobnými lokalitami.
The iconography of the tiles from Lichnice castle
Keywords: castles; tiles; tiled stoves; archeology; Lichnice; hrady; kachle; kachle; kachlová kamna; archeologie